IMG_20180919_075742.jpg
Hei taas, paljon on tekemistä ja kerrottavaa. Eli ensimmäiset kaksi viikkoa harjoittelua on jo takana. Mitä on tapahtunut kahden ensimmäisen viikon aikana?

Harjoittelun alussa sain käsiini pukukaapin avaimen ja kulkulätkän. Kaikkiin tiloihin pääsee lähtökohtaisesti vain lätkän avulla, joten toivottavasti se pysyy hyvin tallessa. Ensimmäisen viikon aikana ohjaajana on keväällä valmistunut fysioterapeutti, joka on kuitenkin ollut HNRK:ssa töissä jo puolisen vuotta. Toiselta viikolta lähtien Latviasta kotoisin oleva fysioterapeutti, joka on ollut täällä jo pidemmän aikaa. Aloitin harjoitteluni siis SAK -puolella eli selkäydinvammaisten potilaiden kanssa. Tällä puolella on töissä useampi fiksu fysioterapeutti. Olen ohjannut/valvonut SAK -potilaiden kuntosaliryhmää kahdesti päivässä ja muuten ollut mukana varsinaisissa fysioterapiatilanteissa. 

Yhtäkään varsinaista potilastapausta en tässä lähde avaamaan, sillä yleisen tietosuojakäytännön mukaan ei syvennytä yhteenkään erilliseen tapaukseen. Kuntoutujia on kuitenkin monenlaisia. Taustalla voi olla traumoja, kuten esim. tippuminen korkealta paikalta, liikenneonnettomuudet ja erilaiset sairaudet. Tässä ajassa olen nähnyt siis kuntoutujia, jotka ovat akuutteja, tapaturmasta esimerkiksi muutama viikko. Akuutit kuntoutujat voivat tulla kuntoutukseen esimerkiksi suoraan sairaalasta, myös teho-osastolta. Akuuteissa tapauksissa voi itse selkävamman lisäksi olla myös muita akuutteja murtumia ja muita terveysongelmia. Edellytyksenä on kuitenkin hyvä yleisvointi, ilman hengenhätää. Enimmäkseen kuntoutujat on kuitenkin tällä aikavälillä ollut kroonisten sairauksien kanssa taistelevia tai tapaturmasta on jo useita vuosia, jolloin toimintakykyä pyritään parantamaan tai vähintään ylläpitämään. 

IMG_20180613_073907.jpg

Mikäli fysioterapeutti saa asiakkaan, joka ei ole aikaisemmin ollut talossa, on ensimmäinen terapiakerta lähinnä alkuhaastattelua, tutkimista ja tutustumista. Se tarkoittaa myös sitä, ettei potilaasta ole välttämättä mitään tietoa tietokannassa, ellei lähete ole sinne jo laitettu. Mikäli potilas on aikaisemmin ollut jo kyseisessä paikassa kuntoutuksessa, voi terapeutti lukea edellisten kuntoutusjaksojen ajalta protokollat, joissa on aina fysioterapeuttinen diagnoosi, tavoitteet ja toeutukset. Lisäksi on aina yhteenveto, jossa terapeutti on koonnut terapian kokonaistulokset ja edistymisen tiiviisti yhteen jatkosuositusten kera. Fysioterapeutti voi olla kuntoutujalla lähes aina sama tai eri jokaisena terapiajaksona. Eli, kun terapeutti näkee kuntoutujan ensimmäisen kerran kuntoutusjakson alkaessa, on aina vuorossa alkuarviointi. Terapiajaksot voi kestää 10 päivästä 21 päivään, riippuen millaisen jakson Viron Haigekassa (Suomen Kela, mutta eri systeemit) on kuntoutujalle myöntänyt. Joissakin tapauksissa voi kuntoutuja lääkärin ja koko työryhmän suosituksen perusteella anoa kuntoutusjakson pidentämistä. Taustalla on kuitenkin yleensä esimerkiksi akuutti vamma, jolloin pidennetty aika on hyvin perusteltu. 

Yleensä jokaisella asiakkaalla on fysioterapiaa päivittäin 45min. Mikäli terapeuteille tulee päivän aikatauluun vapaa aika, ne käytetään yleensä lisäaikana potilaalle. Joskus voi siis potilas saada fysioterapiaa jopa 90 min päivässä. Työntekijät pyrkivät aina täyttämään päivän aikana jokaisen potilaalle tarkoitetun ajan kalenteristaan, jos jollekin tuleekin syystä tai toisesta peruutus. Tätä menettelytapaa kannustaa työnantaja, tarjoamalla jonkin näköistä bonusta, josta en itse tarkemmin tiedä. Mielestäni se on erittäin hyvä, sillä kuntoutujat haluavat lähtökohtaisesti ottaa kaiken mahdollisen jaksosta irti ja mehän teemme töitä heidän terveyden edistämistä varten. Miksi siis istua ja kahvitella muuten vaan?

Alkuarvioinnin jälkeen asetetaan jokaiselle potilaalle yksi tai useampi tavoite. Vähintään yhden tavoitteen tulee olla sidonnainen kuntoutusjaksoon, jolloin jokin tavoite voidaan saavuttaa esimerkiksi sen kahden viikon aikana. Tavoitteet perustuvat SMART - menetelmään. Terapian sisältö kirjataan jokaisena päivänä, siihen tarkoitetulla ajalla. Terapiajakson lopuksi tehdään yhteenveto, joka liitetään suosituksineen myös potilaan sairauskertomukseen.

Fysioterapian osalta terapia voi olla erilainen joka ikinen kerta. Terapia toteutetaan lähtökohtaisesti isommassa tilassa, jossa työskentelee useampi fysioterapeutti omien asiakkaiden kanssa. Tilassa on paljon plinttejä, erilaisia välineitä (kuminauhat, pallot, erilaiset pallot, painot, kepit yms.) ja laitteita (niistä tarkemmin myöhemmin). Lisäksi käytetään erilaisia tasoja keskuksen käytävillä: kalteet ja portaat  sekä käytävillä olevat alueet, joissa voi harjoitella, kuntosali ja luonto sekä keskusta-alue HNRK:n ympärillä ja lähistöllä. Vaihtoehtoja on siis tosi paljon!

Fysioterapian lisäksi kuntoutujilla voi olla kuntosaliharjoittelua ryhmässä, toimintaterapiaa, allasterapiaa, allasjumppaa, sähköhoitoja tai tapaamisia psykologin, puheterapeutin tai sosiaalityöntekijän kanssa. Joillekin asiakkaille suositellaan myös erilaisten laitteiden käyttöä fysioterapian ulkopuolella. Kerron niistä tarkemmin erillisessä postauksessa. SAK -kuntoutujien kanssa, joilla on alaraajahalvaus/muusta syystä ei voi seistä omin jaloin, käytetään paljon myös seisomapöytää ja muita siihen tarkoitukseen tarkoitettuja välineitä.

IMG_20180724_205144.jpg

MUTTA, itse mun osuudesta täällä nyt vähän. Eli ensimmäinen päivä meni enimmäkseen seuraillessa. Toisesta päivästä alkaen osallistuin jo aktiivisesti terapioihin ohjaamalla harjoitteita ja avustamalla ohjaajaa laitteiden käytössä, potilaan siirroissa ja alkuarviointeja tehdessä. Huomaan olevani kyllä ihan surkea alkuarvioinneissa, koska en osaa hahmottaa tärkeimpiä asioita SAK -potilaiden kohdalla, puhumattakaan jostakin spastisuuden luokittelusta :o. Ongelmaksi mulle muodostuu myös lyhyt aika alkuarvioinnin tekemiseen. Kuitenkin nyt kahden viikon jälkeen, alkaa jotakin hahmottumaan paremmin! Onneksi ohjaajani ovat erittäin kivoja ja taitavia opettamaan. He kyseenalaistavat, kyselevät ja antavat vastuuta ilman, että joudun kokemaan olevani paska tai muuten vaan epäammattimainen. Heti tilanteen vaatiessa he puuttuvat mukavalla tavalla ja avustavat sekä vastaavat kaikkiin hulluihin kysymyksiin, mitä mulle mieleen tulee. Myös asiakkaat on tehnteet täällä olemisesta ja oppimisesta helppoa. He ovat tottuneet siihen, että täällä on aina harjoittelijoita ja suhtautuvat minuunkin positiivisesti. Myös kuntoutujat kertovat itsestään ja toki tilanteen mukaan, saan kysyä myös heiltä tosi paljon. Se, että asiakkaiden kanssa voi kommunikoida, antaa hirveästi lisää. Sehän on meille yleensä itsestäänselvyys, kun äidinkielellä pärjätään. Kuitenkin verrattuna Kroatiassa oloon, on näiden asioiden välillä iso kontrasti. Mietin välillä, kuinka paljon oltaisiin voitu siellä tehä asioita enemmän ja paremmin, jos meillä olisi ollut kokonaan yhteinen kieli.

Toisesta viikosta alkaen sain jo kolme täysin omaa potilasta. Lonkan ja polven TEP:pejä, selkäkipuja ja punkin levittämän enkefaliitin jälkeinen yläraajahalvaus. On kyllä mielenkiintoista ja mukavaa saada vastuuta. Sopivassa määrin siis. Tällä viikolla olisi ollut tarkoituksena sijaistaa edellisviikon ohjaajaani, mutta olenkin ollut kuumeessa kämpillä nyt eilisen ja tänään palautunut koulutehtävien ja suklaan voimalla. Toivottavasti pääsee huomenna jo takaisin hommiin. Kyllä tää yksin kämpillä jököttely (koulutehtävillä tai ilman) laittaa pään iha sekasi koko muikkelilla :D 

sick.jpg 

Yhteenvetona siis: 
- Jos tekstini on vaikealukuista, antakaa anteeksi
- Suklaa on hyvää
- Tee on hyvää myös
- Haluan takaisin töihin
- Tykkään harjottelustani, kolleegoistani sekä potilaistani
- Tänään olisi ollut myös napatanssitreenit, mutta taitaa jäädä torstaihin sitten
- Minulla menee täällä hyvin ja minusta pidetään täällä myös hyvää huolta :)

Something in english this time:
- I like being here, except the flue I have
- Hopefully getting back to work tomorrow
- I like my work, my colleagues and patiens
- I feel good and I feel I´ve been taken care of
- I learn more every single day
- People who are teaching me here, are the best <3 Thank you!
- Chocolate, tea and school work are keeping me company during my 2 sick days off from work
- I´ll have to miss todays belly dancing class, but on thursday I´ll be back on it

Funny-meme-Crazy-people.jpg

-Nabu-