IMAG1499.jpg

Heips, pitkästä aikaa! Ollut niin paljon tekemistä ja paikasta toiseen juoksemista, ettei meinaa olla aikaa istua alas rauhassa miettimään. Tällä kertaa kerron teille, mitä tapahtuu SAK -osastolla. Osasto on siis aivovammoihin keskittynyt ja potilaiden tulon syynä on enimmäkseen aivoverenkiertohäiriö, sairaus tai traumaperäinen vamma. Tämän osaston kuntoutujat on aivan eri maailmaa kuin SAK -osastolla (selkäydinvammat) ja haasteetkin sen mukaiset. 

IMAG1542.jpg

Suoraan sanottuna aloitus osastolla oli kyllä itselleni tosi rankka. Ohjaaja vaati aikaisempia enemmän ja en kauheesti osannut mihinkään kysymyksiin vastata. Hyvänä puolena siinä oli se, että itsenäinen työskentely työpäivien jälkeen, asioiden kertaaminen ja teoriatiedon käytännöllistäminen saivat vahvan pohjan taas kerran! Olin pääsääntöisesti ohjaajani potilaiden kanssa koko tämän jakson ajan, ja potilaat pysyivät samana. Lisäksi pääsin työskentelemään myös muutaman muun fysioterapeutin kanssa. Kaikki omat potilaani olivat kognitiivisesti päällepäin kunnossa, mutta osastolla työskennellessä voidaan tarvita myös hyvin erilaista lähestymistapaa ja kommunikointia, sillä aivovammoihin liittyy usein mm. myös kognitiiviset häiriöt ja puheen tuottamisen/ymmärtämisen vaikeudet. Itsehän pääsin siis keskittymään puhtaasti siihen fyysiseen kuntoutukseen, sillä omien potilaiden kanssa pystyin kommunikoimaan normaalisti. 

Lisätietoja aivoverenkiertohäiriön syntymisestä ja seurauksista löydät muistin virkistykseksi mm. täältä: https://www.aivoliitto.fi/files/1613/selkoesite_avh_2013_web_22.11.2013.pdf

http://www.aivovaurio.fi/aivoverenkiertohairio/avh/oireet/  Aivovaurio.fi :n mukaan tiivistettynä AVH:n oireet:

Aivoverenkiertohäiriöstä kertovat äkilliset oireet:

  • Kehon toisen puolen raajojen heikkous.
  • Tunnottomuus tai voimattomuus toisen puolen raajoissa.
  • Kasvojen puutuminen, suupieli saattaa roikkua.
  • Puheen häiriö.
  • Näköhäiriö, mahdolliset kaksoiskuvat.
  • Tasapainon hallinnan, kävelyn vaikeutuminen
  • Mahdollisesti kova päänsärky tai oksentelu.

Eli nämä oireet pitävät hyvinkin yleisesti paikkaansa, useimmiten monilla osa-alueilla eri vaikeusasteina. Jakson aikana lähes kaikilla potilailla oli ongelmia vähintään kehon toisen puolen raajojen heikkouden (myös halvauksen), tunto-, näkö- ja tasapainohäiriöiden kanssa. Yhdellä kuntoutujalla oli aikamoinen combo: näköhäiriöt, toispuoleinen raajojen heikkous, pusher -oireyhtymä ja neglect. Kuvitelkaapas, mitä nämä kaikki yhdessä saa aikaiseksi?

Tässä luettavaksi tapausselostus Pusher -oireyhtymästä kaikille selvennykseksi: https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo91292.pdf

Tässä tietoa neglect -oireyhtymästä: https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96618.pdf

Potilaista pari olivat ikääntyneempiä AVH:n jälkeisiä kuntoutujia, joilla AVH oli tapahtunut viime kesänä. Kuitenkin, he olivat siinä vaiheessa kuntoutusta, jossa harjoiteltiin istumatasapainoa, tukeutumista hemiraajoihin ja tuettua seisomista. Kahden viikon aikana sai harjoitteita hankaloittaa ja paljon positiivista muutosta oli selvästi heidän kanssa näkyvissä. Erittäin positiivista nähdä pieniä isoja muutoksia parempaan päin, jolloin myös terapeutti fiilistelee onnistumisiaan. Mitä heidän osalta en vielä maininnut, oli myös oma työnsä ja harjoittelunsa mahdollisimman itsenäiset siirtymiset pyörätuolista hoitopöydälle ja takaisin. 

IMG_20181013_135334.jpg

Lisäksi tuli koettua myös aivosyöpää sairastavan potilaan sekä traumaperäisen aivovamman fysioterapia. Syöpää sairastavan potilaan terapia keskittyi kävelykyvyn parantamiseen ja ylläpitoon sekä hemiraajojen fysioterapiaan. Traumapotilas oli hyväkuntoinen ja haasteet liittyivät enimmäkseen tasapainoon, jolloin pyörimme ympäri taloa tehden tasapainorataa, staattista tasapainotreeniä, portaissa liikkumista eri tavoin ja keskivartalon hallintaa vahvistavia harjoitteita. 

Tämän jakson aikana sain nähdä isoja mullistavia edistysaskelia ja samoin todistaa pieniä merkittäviä askelia potilaan kuntoutuksen vastaavassa vaiheessa. Ei sitä vain ymmärrä, mitä merkitsee taito istua itsenäisesti ilman tukea luottaen omaan kehoon, seisoa, kävellä isoilla ja pienillä apuvälineillä tai ilman, kyky juosta ja kaikki muu, mikä meille terveille on itsestäänselvyys. Tässä työssä alkaa vakavasti miettimään omaa elämää uusiks ja arvostamaan kaikkea sitä, mitä itsellään on. Tällä osastolla työskentely on erittäin palkitsevaa, mutta erittäin rankkaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. 

IMG_20181013_135401.jpg

Ps. pääsin testailee myös kaiken sortin laitteita ja robotteja :) Niistä lisää tulossa...!

-Nabu-